09-04-2025

Voorbereid zijn op slimme strategieën van cybercriminelen

Leestijd 3 min. leestijd

Wat kun je doen om je organisatie te beschermen tegen de slimme technieken die cybercriminelen gebruiken? In deze blog bespreken we de opkomende dreigingen, de risico’s van niet handelen, en hoe je je bedrijf proactief kunt voorbereiden op een mogelijke aanval. Laten we eerst eens actuele werkzaamheden van cybercriminelen bekijken:

Cybercriminelen die steeds slimmer worden

Cybercriminelen zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk slimmer geworden. Ze maken gebruik van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) om hun aanvallen steeds moeilijker te detecteren. Ze passen AI toe om gegevens te analyseren, gedragingen te simuleren en phishing-aanvallen op maat te maken die bijzonder moeilijk te onderscheiden zijn van legitieme berichten.

Voorbeelden van cyberslimheid

Een onschuldige e-mail wordt bijvoorbeeld gepersonaliseerd tot in de kleinste details, met informatie die afkomstig lijkt te zijn van een vertrouwde bron. Ook kan beeld- en geluid tegenwoordig zo gemanipuleerd worden dat deepfake of echtheid nauwelijks van elkaar valt te onderscheiden. In deze blog van onze partner Kaspersky kun je overigens terugvinden hoe je jezelf tegen nepvideo’s en deepfake kunt beschermen.

Een ander voorbeeld is de opkomst van AI-gestuurde ransomware-aanvallen, waarbij ransomware automatisch aangepast wordt op basis van de zwaktes die in systemen worden ontdekt. Daardoor worden cyberaanvallen steeds gerichter en neemt de kans toe dat ze slachtoffers vinden.

Nog een ander voorbeeld van een opkomende dreiging: we zien steeds vaker dat cybercriminelen zich richten op zwakke schakels in de toeleveringsketen van bedrijven. Ze infiltreren bijvoorbeeld een leverancier met minder strikte beveiligingsmaatregelen om via hen toegang te krijgen tot grotere, goed beveiligde organisaties. Het is dus ook van belang om toe te zien op de veiligheidsmaatregelen die je toeleveranciers wel of niet genomen hebben.

De risico’s van niet handelen

Naast de toegenomen dreiging van slimme cyberaanvallen is er ook een toenemende nadruk op compliance en wetgeving op het gebied van cybersecurity. In zowel Nederland als de rest van Europa wordt de regelgeving rondom privacy en databeveiliging steeds strenger. Denk hierbij aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en de NIS2 Richtlijn (Netwerk- en Informatiebeveiliging). Deze wetgeving verplicht organisaties om strikte maatregelen te nemen op het gebied van cybersecurity om de veiligheid van netwerken en gegevens te waarborgen.

Niet voldoen aan deze regels kan grote gevolgen hebben. Bedrijven kunnen te maken krijgen met hoge boetes, maar ook met reputatieschade die moeilijk te herstellen is. De media-aandacht, bijvoorbeeld na een datalek of hackaanval, kan schadelijk zijn voor de merkreputatie van je organisatie. Proactief voorbereid zijn is daarom een must geworden.

Samen voorbereid zijn

Cybersecurity is een uitdaging die je niet alleen aan hoeft te gaan. Het is voor veel mkb-bedrijven zeer uitdagend om defensief te blijven. Als organisatie moet je voortdurend nieuwe software en tools implementeren, medewerkers trainen in het herkennen van cyberdreigingen en processen aanpassen aan de nieuwste compliance-eisen. Daarom helpen wij onze klanten met Allinco Managed Security waarmee we cybersecurity op een holistische manier bekijken en alle facetten onder de loep nemen die belangrijk zijn om slimmer te zijn dan degene die jouw bedrijf wilt aanvallen.

Meer weten over
dit onderwerp?

Vraag het onze specialist

Niels Verweij

Commercieel Directeur

Bekijk ook deze
gerelateerde artikelen

Blog
31-12
4
4 min. leestijd
Allinco Security Suite – security onder één dak
06-03
2
2 min. leestijd
Allinco Systems is Elite Partner Ruckus Networks